Potřebujete poradit?

Náš e-shop je ověřen zákazníky. Přečtěte si nedávné recenze na Heuréce.
Články, které povzbudí a potěší na duši najdete na Dobrém jitru.
Když chci pomoci bytostem v nouzi tak vím, že se můžu obrátit na organizaci ADRA.
Chci se více dozvědět o zdraví z kvalitních zdrojů podložených skutečnými daty. Proto navštěvuji Prameny zdraví.
Nerad čtu, ale rád se dívám na videa. Proto je pro mě ideální Hope TV.
Rozinky
- Novinka
Zdroj draslíku a železa
Čerstvé hroznové víno patří mezi druhy ovoce, které jsou velmi bohaté na vitaminy B6, B1, B2 a B3 (niacin). Všechny tyto vitaminy kromě jiného zodpovídají za metabolismus sacharidů, a tedy i za ulehčování chemického „spalování“ v buňkách při využití energie. Též obsahuje velké množství provitaminu A, vitaminu C a E. Nejvíce zastoupené minerály jsou draslík a železo. Kromě nich hroznové víno obsahuje vápník, fosfor a měď. Neobsahuje prakticky žádný sodík ani nasycené tuky.
Hroznové víno udržuje též rovnováhu střevní flóry a omezuje hnilobné procesy zapříčiněné stravou bohatou na živočišné proteiny.
Hroznové víno má přibližně 1 % rozpustné vlákniny (pektinu), což je v případě čerstvého ovoce významné množství.
Rozinky dodávají tělu méně než 300 kcal/100 g. Jsou velmi bohaté na železo, obsahují ho dokonce 2,6 mg/100 g. Mají i mnoho draslíku a rostlinné vlákniny. Obsah tuku je u nich přibližně stejný jako u čerstvého hroznového vína. Vitaminy skupiny B se v rozinkách vyskytují ve vyšších koncentracích, ale mají málo vitaminu C a provitamin A jim téměř chybí.
Použity výňatky z knihy Encyklopedie léčivých potravin, vydavatelství Advent-Orion.