Potřebujete poradit?

Náš e-shop je ověřen zákazníky. Přečtěte si nedávné recenze na Heuréce.
Články, které povzbudí a potěší na duši najdete na Dobrém jitru.
Když chci pomoci bytostem v nouzi tak vím, že se můžu obrátit na organizaci ADRA.
Chci se více dozvědět o zdraví z kvalitních zdrojů podložených skutečnými daty. Proto navštěvuji Prameny zdraví.
Nerad čtu, ale rád se dívám na videa. Proto je pro mě ideální Hope TV.
Banán
Banány jsou jedním z nejvýživnějších plodů na této planetě.
V banánech jsou nejvíce zastoupeny sacharidy, které se v nezralých plodech vyskytují převážně ve formě škrobu a během zrání se mění na jednodušší cukry: sacharózu, glukózu a fruktózu. Ve zralých banánech zůstává škrobu jen asi 1 %, které při trávení nevyvolává žádné těžkosti. Zato nezralé banány kvůli vysokému obsahu škrobu je velmi důležité dobře pokousat. V banánech je jen velmi málo proteinů a tuků.
Banány obsahují významné množství vitaminů skupiny B, hodně hořčíku. Asi tři středně velké banány poskytnou doporučenou denní dávku vitaminu B6 a jeden gram draslíku (1 000 mg). Obsahují podstatné množství vitaminu C, B1, B2, E, kyseliny listové a minerálů, ze kterých je nejcennější draslík, hořčík a železo. Mají 400 mg draslíku a 1 mg sodíku na 100 g jedlé části, což je vůbec nejlepší poměr těchto dvou látek, který se v potravinách rostlinného původu nachází.
Jak rozpustná, tak nerozpustná vláknina je v banánech zastoupena ve významném množství.
Banány obsahují i malé množství serotoninu.
Na rozdíl od rafinovaných cukrů jsou cukry v banánech absorbovány pomaleji a nezpůsobují prudký nárůst hladiny glukózy v krvi.
Použity výňatky z knihy Encyklopedie léčivých potravin, vydavatelství Advent-Orion.