Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.
Čerstvé hroznové víno patří mezi druhy ovoce, které jsou velmi bohaté na vitaminy B6, B1, B2 a B3 (niacin). Všechny tyto vitaminy kromě jiného zodpovídají za metabolismus sacharidů, a tedy i za ulehčování chemického „spalování“ v buňkách při využití energie. Též obsahuje velké množství provitaminu A, vitaminu C a E. Nejvíce zastoupené minerály jsou draslík a železo. Kromě nich hroznové víno obsahuje vápník, fosfor a měď. Neobsahuje prakticky žádný sodík ani nasycené tuky.
Hroznové víno udržuje též rovnováhu střevní flóry a omezuje hnilobné procesy zapříčiněné stravou bohatou na živočišné proteiny.
Hroznové víno má přibližně 1 % rozpustné vlákniny (pektinu), což je v případě čerstvého ovoce významné množství.
Rozinky dodávají tělu méně než 300 kcal/100 g. Jsou velmi bohaté na železo, obsahují ho dokonce 2,6 mg/100 g. Mají i mnoho draslíku a rostlinné vlákniny. Obsah tuku je u nich přibližně stejný jako u čerstvého hroznového vína. Vitaminy skupiny B se v rozinkách vyskytují ve vyšších koncentracích, ale mají málo vitaminu C a provitamin A jim téměř chybí.
Použity výňatky z knihy Encyklopedie léčivých potravin, vydavatelství Advent-Orion.