Heureka.cz - ověřené hodnocení obchodu Ráj oříšků

RÁJ OŘÍŠKŮ A SLADKOSTÍ - netkatalog.czObchody s potravinami - netkatalog.cz

\"dobrejitro.cz\"

\"Kluby

\"\"

\"\"


» Pro srdce
Banány

Banány jsou jedním z nejvýživnějších a nejléčivějších plodů na této planetě.

banánech jsou nejvíce zastoupeny sacharidy, které se v nezralých plodech vyskytují převážně ve formě škrobu a během zrání se mění na jednodušší cukry: sacharózu, glukózu a fruktózu. Ve zralých banánech zůstává škrobu jen asi 1 %, které při trávení nevyvolává žádné těžkosti. Zato nezralé banány kvůli vysokému obsahu škrobu mohou způsobovat nadýmání a dyspepsii, proto je velmi důležité banán dobře pokousat. V banánech je jen velmi málo proteinů a tuků.

Banány obsahují významné množství vitaminů skupiny B, potřebných na energetické reakce v srdečním svalu, jakož i hodně hořčíku, který zpomaluje postup arteriosklerózy a zabraňuje infarktu myokardu. Asi tři středně velké banány poskytnou doporučenou denní dávku vitaminu B6 a jeden gram draslíku (1 000 mg), což dokonce převyšuje doporučenou denní dávku nejen pro dospělého muže, ale i pro člověka s oslabeným zdravím, který užívá léky na srdce či proti arteriální hypertenzi a potřebuje větší přísun draslíku. Rovněž pomáhají předcházet hypertenzi a mají celkově příznivý vliv na srdeční činnost. Obsahují podstatné množství vitaminu C, B1, B2, E, kyseliny listové a minerálů, ze kterých je nejcennější draslík, hořčík a železo. Mají 400 mg draslíku a 1 mg sodíku na 100 g jedlé části, což je vůbec nejlepší poměr těchto dvou látek, který se v potravinách rostlinného původu nachází. Strava bohatá na draslík a chudá na sodík zabraňuje rozvoji arteriální hypertenze, arytmie, mrtvice, a dokonce rakoviny. Pro své výjimečné složení jsou banány doporučovány lidem s chorobami srdce (angina pectoris, infarkt myokardu, arytmie, selhání srdce) a poruchami oběhové soustavy (arteriální hypertenze, arterioskleróza).

Jak rozpustná, tak nerozpustná vláknina je v banánech zastoupena ve významném množství. Oba její druhy mají hypolipidemickou funkci (snižují hladinu lipidů a cholesterolu) a zklidňují střeva.

Banány obsahují i malé množství serotoninu, který způsobuje rozšiřování cév. Tato látka, plní v nervové soustavě různé funkce: způsobuje arteriální vazodilataci (rozšíření cév), zmírňuje bolesti míchy a má antidepresivní účinky.

Banány samotné nebo s jablky účinně pomáhají při průjmech u dětí i dospělých. Jsou užitečné pro lidi trpící celiakií (porucha vstřebávání ve střevech, kterou vyvolala alergie na gluten, provázená průjmy a poklesem hmotnosti), kteří je mohou jíst v neomezeném množství. Spolu s kukuřicí a rýží pro ně představují ideální potravinu.

Banány alkalizují krev, což pomáhá neutralizovat a odstraňovat nadbytečnou kyselinu močovou, jež způsobuje dnu a dnovou artritidu.

Pro dietu s nízkým obsahem sodíku jsou banány ideálním ovocem, protože dodávají kalorie, vitaminy a minerály. Doporučují se při cirhóze, břišní vodnatelnosti (nahromadění tekutiny v břišní dutině), otocích (zadržení tekutiny v tkáních) způsobených kardiální či renální příčinou (snížená funkce nebo selhání ledvin).

Na rozdíl od rafinovaných cukrů jsou cukry v banánech absorbovány pomaleji a nezpůsobují prudký nárůst hladiny glukózy v krvi. Jsou proto vhodné i pro diabetiky.

Použity výňatky z knihy Encyklopedie léčivých potravin, vydavatelství Advent-Orion.

Rozinky

Výborné pro srdce - zdroj draslíku a železa

Čerstvé hroznové víno patří mezi druhy ovoce, které jsou velmi bohaté na  vitaminy B6, B1, B2 a B3 (niacin)Všechny tyto vitaminy kromě jiného zodpovídají za metabolismus sacharidů, a tedy i za ulehčování chemického „spalování“ v buňkách při využití energie. Též obsahuje velké množství provitaminu A, vitaminu C a E. Nejvíce zastoupené minerály jsou draslík a železo, minerály podporující srdeční činnost. Kromě nich hroznové víno obsahuje vápník, fosfor a měď. Neobsahuje prakticky žádný sodík ani nasycené tuky, dva hlavní nepřátele kardiovaskulární soustavyTi, kdo se zotavují po infarktu myokardu nebo po mrtvici, nebo k ní mají dispozici, by měli denně jíst hroznové víno a rozinky nebo pít hroznovou šťávu, aby zastavili postup koronární arteriosklerózy a snížili tvorbu krevních sraženin v arteriích a žilách.

Hroznové víno je mírné projímadlo, které pomáhá při chronické zácpě způsobené zpomalenou funkcí střev. Udržuje též rovnováhu střevní flóry a omezuje hnilobné procesy zapříčiněné stravou bohatou na živočišné proteiny. Díky jeho diuretickým a dekongestivním účinkům, jakož i skladbě minerálů a nízkému obsahu proteinů, se hroznové víno doporučuje v případech selhání ledvin, zánětu ledvin, nefrózy (nezánětlivé onemocnění ledvin) či jiných chorob. Ulehčuje cirkulaci krve, a proto je cenné při cirhóze a břišní vodnatelnosti.

Hroznové víno má přibližně 1 % rozpustné vlákniny (pektinu), což je v případě čerstvého ovoce významné množství.

Rozinky dodávají tělu méně než 300 kcal/100 g. Jsou velmi bohaté na železo, obsahují ho dokonce 2,6 mg/100 g a tím pomájí v boji s anémií. Lidé s  dispozici k anémii, by měli konzumovat čerstvé hroznové víno, rozinky nebo hroznvou šťávu denně. Mají i mnoho draslíku a rostlinné vlákniny. Obsah tuku je u nich přibližně stejný jako u čerstvého hroznového vína. Vitaminy skupiny B se v rozinkách vyskytují ve vyšších koncentracích, ale mají málo vitaminu C a provitamin A jim téměř chybí.

Použity výňatky z knihy Encyklopedie léčivých potravin, vydavatelství Advent-Orion.